Geschiedenis

De allereerste drone, overigens toen nog Qaudcopter genaamd, stamt uit 1907. Hoewel deze qua toepasbaarheid in niets meer lijkt op de huidige drone, was het basis principe al wel herkenbaar in de huidige drones. In de jaren 80, toen Israël drones in ging zetten in bezette gebieden, werd de  drone een populair middel binnen defensie. Na Israël volgde al snel de VS en de rest van de wereld. Vanaf 2006 werd ingezien dat drones handig konden zijn buiten defensie. In die jaren werden ze ingezet voor het opsporen van slachtoffers bij natuurrampen, grensbewaking en opsporen van bosbranden.

Pas vanaf 2016, toen DJI obstakeldetectie ging inbouwen, werden drones meer betaalbaar voor het grotere publiek. En hoewel deze wel zijn voorzien van camera’s, worden zij echter vooral als ‘speelgoed’ gezien. In de VS, Canada en Australië worden sinds die tijd drones veel meer bedrijfsmatig ingezet. Amazon levert sinds die tijd al pakketjes af met de drone. In Nederland bleef men, met het oog op de veranderende wereldwijde wetgeving, voorzichtig achter.  Sinds 2018 worden drones ook in Nederland meer bedrijfsmatig ingezet. Hoofdzakelijk door landbouwbedrijven en filmindustrie. Sinds 2019 sluiten brandweer, politie en Rijkswaterstaat aan in het regelmatig gebruik in de hulpverlening.  

Door veranderende wetgeving vanaf 31 december 2020 is het het onderscheid tussen hobbyvliegers en professionele dronepiloten vervallen. In plaats daarvan worden de Open-, Specifieke- en gecertifieerde categorieën in het leven geroepen.

  • Open categorie: Hoofdzakelijk de recreatieve dronepiloten, modelvliegers en ROC-light houders. Deze is weer onderverdeeld in drie risicocategorieën: A1, A2 en A3 met de daarbij gelijk genoemde certificering.
  • Specifieke categorie: Voor dronevluchten die niet passen binnen de beperkingen van de Open categorie (hobby) is er de Specifieke-categorie. Denk aan vluchten buiten het zicht (BVLOS), met drones die zwaarder zijn dan 25 kg, als je hoger wilt vliegen dan 120 meter, in zones met beperkingen voor vliegers in de Open categorie of voor operaties in de bebouwde kom nabij mensen of met drones van meer dan 4 kg en bedrijfsmatige vliegers.
  • Gecertificeerde categorie: Dit is voor dronevluchten met een zeer hoog risico. Denk aan drones die pakketjes of zelfs personen vervoeren. Dergelijke operaties komen terecht in de Gecertifieerde categorie. De eisen die aan bedrijven gesteld worden die in deze categorie actief willen worden zijn zeer streng, te vergelijken met de eisen aan bemande luchtvaart. Deze komen in Nederland nog niet voor.

Door de toepasbaarheid in mijn bedrijf opereren wij in de Specifieke categorie. (Bedrijfsmatig, boven bebouwing, uit het zicht, hoger dan 120 meter, in zones met beperking en zware drones).